IZVIĐAČI SU...

 

IZVIĐAČKE AKTIVNOSTI

Sajam grantova - Banja Luka (30.05.)

U subotu 30.05. u Banja Luci održan je promotivni sajam korisnika grantova Američke ambasade u BiH. Na sajmu je učestvovalo 55 nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine za čije je projekte Američka ambasada izdvojila preko 3 miliona američkih dolara.

Predstavnici Saveza izviđača općine Zenica i OI "Dr. Mladen Stojanović" su takođe prisustvovali ovoj manifestaciji sa svojih 15 članova koji su prezentovali projekat "Izviđači to mogu" i aktivnosti izviđačke porodice u cjelini na opšte zadovoljstvo prisutnih zvaničnika. Zahvaljujemo se i predstavnicima Saveza izviđača Republike Srpske koji su pored brojnih obaveza također došli da podrže naše prisustvo na sajmu. 

Dodjela certifikata - Obuka streličarstva

U nedjelju na Vrandučkoj kuli dodjeljeni su certifikati polaznicima ljetne škole streličarstva.

Certifikate su dodijelili Edin Šarić i Dragan Ivanković, a potpisnik certifikata je Savez izviđača Slovenije (komisija za odgoj i obrazovanje odraslih) te koje su potpisali Tadej Pugelj (stručnjak u području obrazovanja SI Slovenije) i Frane Merela (vođa osposobljavanja).

Instruktorski projekti 30-31.05.2015.

Protekli vikend u organizaciji Saveza izviđača općine Zenica, realizovana su četiri aktivnosti, instruktorski projekti polaznika prošlogodišnjeg osovnog tečaja za instruktore prvog stepena: Tijana Šarić, Karlo Kolar, Lejla Mehica i Orhan Grbešić. U nastavku teksta reći ćemo nešto više o svakom projektu, a našim kandidatima želim ouspješno pohađanje Naprednog seminara za instruktore 1. stepena. 

MOJE PRVO SAMLJEVENO KUKURUZNO BRAŠNO -Tijana Šarić
U projektu pod nazivom Moje prvo samljeveno brašno učestvovali su članovi dva dva voda i njihovi vodnici Nikola Ivanković i Dženita Vugdalić. Bit projekta je bio da se djeci pokaže kako uopšte nastaje brašno na tradicionalan način, da ih se upozna sa radom vodenice. Vodenica se nalazi na Vrandučkoj rijeci i uzvodno ima još 4 vodenice. Vodenica u kojoj su bili je bila otprilike uništena tokom poplava i to je ista ona koju je `oživio` Orhan Grbešić kroz svoj instruktorski projekat. Pored znanja koje su učesnici usvojili, o samom procesu rada vodenice, imali su kao gotov proizvod i samljeveno brašno koje su kao nagradu ponijeli kući.

OŽIVLJAVANJE VODENICE - Orhan Grbešić
U ovom projektu učestvovala su četiri učesnika, čiji je zadatak bio pripremni radovi na `oživljavanju` vodenice, u slivu Vrandučke rijeke, koja je uništena u majskim poplavama. Projekat nije u potpunosti realiziran, jer je glavni cilj projekta izgradnja mosta i prilaznog puta do mlina, koji je rijeka odnijela, a rađeno je samo na čišćenju terena oko mlina i pripremi za drugu fazu, to jest, fazu izgradnje mosta i prilaza.


NEMA ZIME KRAJ VRANDUČKE KLIME- Lejla Mehica
Susreti brđana SIO Zenica

Vranduk - domaćin izviđača Članovi Saveza izviđaća općine Zenica su današnji dan proveli u odličnom druženju na Vranduku. Stara bosanska kuća i Vrandučka kula su predstavljale odlične domaćine u organizaciji 1. susreta brđana SIO Zenica. Brđani, članovi izviđača preko 18 godina, imali su takmičenje u različitim izviđačkim disciplinama. U dvorištu stare bosanske kuće, brđani su spremali kotlić i sač, kao glavnu takmičarsku disciplinu. Na vrandučkoj kuli su okušali svoje umijeće u streličarstvu i čvorologiji. Takmičenje se odvijalo između 5 klubova izviđača: Plamen, Zlatorog, Vrzina Petlja, Lokvanj i Index, a prvo mjesto je pripalo klubu Zlatorog. Susreti su brojali 50 brđana SIO Zenica. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo Muzeju grada Zenica za odličnu gostoljubivost na kuli i u staroj bosanskoj kući na Vranduku.

PLANETE ZA ČISTU PLANETU – Karlo Kolar
U projektu Planete za čistu Planetu učestvovalo je 10 poletaraca i planinki iz Č.I. Meša Selimović sa svojim vodnicama Aišom, Nejrom i pomoćnikom Dinom. Planete su bile na dvodnevnom izletu na Smetovima u izvdjačkom centru. Imali su radionice na temu ekologije kreativnog i interaktivnog tipa gdje su učili o pravilnom zbrinjavanju otpada te njegovom recikliranju. Cilj projekta je da se kod mladjih genereacija potakne svijest o pravilnom zbrinjavanju otpada te njegovoj mogućoj reciklazi.

 

Porodični dan - Prijedor - 07.06.

 

07.06. u Prijedoru je održan "Interetnički porodični dan" u sklopu projekta "Izviđači to mogu" koji finansira Američka ambasada u BiH. Učestvovalo je oko 180 članova Saveza izviđača općine Zenica i Odreda izviđača Dr. Mladen Stojanović iz Prijedora.

Akcija je otvorena u Prijedoru podizanjem zastave te otkrivanjem sunčanog sata koji je proistekao kao produkt ovog projekta a zatim smo se nakon obilaska Prijedora uputili na Mrakovicu (Kozaru) gdje smo nakon čorbe koju su za nas pripremili domaćini uživali u svim prirodnim ljepotama Mrakovice.

Još jedan ciklus u sklopu projekta "Izviđači to mogu" je završen, prepun novih iskustava i uspomena.

SHL - MOST DRUGARSTVA (1 faza)

Proteklog vikenda, od 11 do 14. juna, u izviđačkom centru Zaovine ( R Srbija) 17 članova SIO Zenica je sa drugarima OI "Bajina Bašta" uspješno realizovalo prvu fazu projekta "Most drugarstva" . Projekat je podržan od strane fondacije SHL kao most prijateljstva , zajedništva, drugarstva, izviđača Zenice i Bajine Bašte. Vikend je protekao u radnoj i zabavnoj atmosferi tokom koje smo našim prijateljima iz Bajine Bašte pomogli oko uređenja izviđačkog centra Zaovine radi poboljšanja uslova boravka u istom, te upoznali njihov kraj i tradiciju. Vidimo se ponovo već na Boračkom jezeru ovog ljeta sa svojim prijateljima kada ćemo pripremiti sve kako bi se druga faza projekta u septembru nastavila u našem gradu.