IZVIĐAČI SU...

 

INTERETNIČKI ZIMSKI KAMP MRAKOVICA 2015.

Dnevnik jedne izviđačke mladosti – Mrakovica 2015.

12.01.2015. – Svečano otvaranje

Nakon dva uspješno završena kampa na red je došao i treći kamp pod nazivom „Izviđači to mogu“. Kao i do sad organizatori projekta su Odred izviđača dr "Mladen Stojanović" iz Prijedora i Savez izviđača iz Zenice, realizaciju projekta finansijski je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Nova avantura se nastavlja u Nacionalnom parku Kozara, u komforu hotela Monument.

Naš prvobitni cilj je bio da bezbjedno stignemo do Mrakovice, gdje smo zatekli zimsku idilu. Tu smo se sastali sa prijateljima iz Zenice, Prijedora, Sarajeva, Prijepolja, Subotice, Bajne Bašte, Novog Sada i Beograda. Susret je bio i više nego emotivan, prijateljstva koja smo sklopili tokom proteklih projekata nisu bila zaboravljena. Ove godine u projektu učestvuju i Udruženja građana Roma "Romano centro" Zenica, Udruženja Ukrajinaca "Kozak" Prijedor, Udruženje Slovenaca iz Sarajeva i Jevrejska zajednica u Zenici.

U prelijepom ambijentu Mrakovice učesnici su smješteni u hotel Monument. Zahvaljujući dobro organizovanim domaćinima smještaj je protekao vrlo brzo i bez ikakvih problema, na našu radost. Nakon smještanja uslijedilo je i svečano otvaranje.

Program je vodio Zekerijah Avdić. Merima Mustafić nam je otpjevala himnu projekta „IZVIĐAČI MOGU SVE“. Potom su se obratili Starješina odreda izviđača Dr Mladen Stojanović iz Prijedora Ernest Badnjević, Predsjednik Saveza izviđača općine Zenice Edin Šarić, i svečano je otvorio početak kampa Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedora. 

Druženje se nastavilo uz svečani ručak u restoranu hotela. Punih stomaka i sa zadovoljnim osmjesima na licima uputili smo se u obilazak istorijskih znamenitosti Mrakovice. Na našu sreću vrijeme je bilo savršeno pa smo vrijeme do večere proveli napolju uz igru na snijegu.

 

13.01. 2015. – Drugi dan velikog srca jednakih u svemu

Kroz lelujave srebrenkaste zavjese prodirali su prvi zraci sunca koji su nas probudili iz čvrstog sna. Jutro smo proveli uz Zumbu. Baš smo se zabavili! Naši moderatori su nas dobro podučili i probudili poluusnule učesnike. Ples nas je izmorio i morali smo obnoviti energiju doručkom koji je uslijedio odmah nakon razgibavanja.

Nakon kratkog odmora, podijelili smo se u dvije grupe, po četama. Dok se jedna grupa izviđača zabavila umijećem afirmacije, druga grupa se uoznala i oprobala u tradicionalnim igrama, tačnije Glamočkim gluvim kolom. Svi su se jako trudili da nauče i obogate svoje znanje o kulturi i tradiciji.

Definitivno najzanimljiviji dio dana bile su Sportske igre na snijegu. Takmičili smo se u tome ko će napraviti ljepšu tvorevinu od snijega. Svi su se jako potrudili i nije se mogao izabrati pobijednik.Kakvo bi zimovanje na Kozari bilo bez obilaska velikih bogatstava i raznih kulturnih znamenitosti koje ima u izobilju. 
Članovi Centra za izgradnju mira su nas upoznali sa religijama naših komšija. Odgovarali su na naša pitanja. Večerašnji KZP posvetili smo našoj trogodišnjoj saradnji i pdsjetili se svih zajedničkih priča. Izvodili smo razne skečeve, koji su nas dovodili do suza, kao i izviđačke pjesme koje su ostavile najveći utisak na nas u protekle tri godine. Kraj dana smo završili upoznavanjem tradicije proslave Pravoslavne Nove godine kroz raznovrsne aktivnosti koje su nas jako umorile, tako da smo lako utonuli u san...

 

14.01.2015. - Tragom puzzli 

Novo jutro je svanulo i donijelo sa sobom još mnogo bezbrižne radosti. Znajući da nas očekuje noćno takmičenje svi smo ga sa nestrpljenjem čekali. Tako da su nam se dnevne aktivnosti učinile za sekund gotove. Krenuli smo sa jutarnjim razgibavanjem tj. zumbom – koja nas je razdrmala i razbudila, zbog čega smo još više ogladnili i žurno otišli na doručak. 

Jutarnja radionica je nastavljena od juče, samo smo se rotirali u grupama, oni koji su juče imali ples Gluvo glamočko kolo su išli na radionicu umjeće afirmacije, a svi koji su išli na ples su učili Bosanske igre.

Nakon radionica smo otišli do spomenika, gdje smo se na platou igrali sa našim moderatorima, pravili smo bunkere po vodovima pa je uslijedilo jedno veliko grudvanje, više nismo znali sa koje nam strane stiže grudva. Izmoreni i pomalo smrznuti jedva smo dočekali da se presvučemo i spremimo za ručak na toplom.

Dva sata slobodnog vremena, vodovi su provodili zajedno sa vodnicima, tražili smo zanimljivi kutak u šumi ili negdje gdje nam se činilo vrlo zanimljivim, neki su se odmarali a neki su se pripremali za nadolazeće takmičenje, posjećali se čvorologije, signalizacije, germanikusa...

Odmorni smo krenuli na nove radionice, prva grupa je imala Aktivno slušanje, a druga probu Glamočkog gluvog kola, koje treba se spremiti za svečano zatvaranje gdje će grupe pokazati šta su to sve uspjeli da nauče iz tradicionalnih igara.

Večera je prošla za tren, jer smo svi nestrpljivo čekali da krene takmičenje.

Toplo obučeni i spremni za hodanje po snijegu smo se uputili u novu avanturu. Trebali smo da obiđemo pet kontrolnih tački. Na svakoj smo imali određene zadatke i skrivene poruke koje su nas vodili do puzzli koje smo na kraju morali da složimo u jednu sliku, sve ekipe su imale zadatak da nađu po deset puzzli. U isčekivanju rezultata utonuli smo u duboki san, koji će biti objavljeni ujutru...

 

15.01.2015. - Bliži se kraj

Osvanulo je još jedno usnulo i sunčano jutro. Nakon dugog razbuđivanja i obavljana lične higijene, napokon smo bili spremni za rad.

Kako bismo se razgibali, igrali smo Zumbu, koja nas se svima mnogo sviđa. Nakon doručka, uslijedile su radionice. Prva grupa se pozabavila uvježbavanjem kola Bosanske igre, dok je druga grupa imala radionicu Aktivno slušanje. Na njoj smo uvidjeli koliko je bitno da mi nekoga poslušamo dok priča, kao i što je bitno da i nas neko sluša. Radionica je bila jako zanimljiva i uživali smo u njoj.

Na današnjim radionicama smo uvježbavali tradicionalne igre, za večerašnji nastup na Kulturno zabavnom programu pred brojnim gostima i članovima štaba.

Kao i svakog dana, i danas smo održali vodni sastanak na kojem je svako iznio svoje mišljenje o današnjem danu, nakon čega je uslijedila večera.

Kulturno zabavni program (KZP) je bio talent šou gdje je svako mogao pokazati svoj talenat, u pjevanju, glumi, gimnastici, crtanju, plesanju... Neki su nas jako nasmijali, a neki zadivili. U pauzama smo igrali kola koja smo pripremali prethodnih dana.

Povečerje je pomjereno sa 23:00 na 01:00 pošto je poslednja noć na kampu. Super smo se provodili uz improvizovanu logorsku vatru ili pod toplim dekicama u svojim kutcima.

 

16.01.2015. - April me šalje do tebe... 

Jutro je započelo ranije nego prethodnih dana, pošto smo morali da se pakujemo i da pospremimo sobe za sobom. Sve smo to polako radili nadajući se da ćemo što duže da ostanemo. Ali već je bilo vrijeme za doručak.

U 11:00 sati bilo je zakazano i svečano zatvaranje kampa. Tom prilikom su nam se obratili naše starješine Edin Šarić i Ernest Badnjević, koji su pohvalili rad svih učesnika i osoblja kampa, i izrazili najiskrenije želje da se ovaj projekat nastavi i u budućnosti.

Već su se pojavile i prve suze zbog rastanka, a vjerujemo da će ih biti još više kada dođe definitivni trenutak da se krene. Svako od nas ponijet će lijepo sjećanje na Kozaru, neki zbog druženja, a neki i zbog izviđačkih ljubavi. Bila je to jedna velika pustolovina za sve nas, a nadamo se da smo pomoću ovog dnevnika prenijeli barem mali dio atmosfere i Vama.

Ovo nije kraj, vidimo se 12. APRILA na veeelikom druženju  u gradu Zenici koje za nas pripremaju zenički izviđači sa još 500 novih i starih prijatelja. 

FOTO GALERIJA NA LINKU: www.facebook.com/pages/IZVIĐAČI-TO-MOGU-SCOUTS-CAN-DO-IT/